Fashion5.jpg Fashion 5 image by TheHomelessPoet

Nepříjemný dech…..? „Neznám!“ :)

18. listopadu 2009 v 0:00 |  beauty
Máme tady první krásné a teplé dny, se kterými přichází i nové objevy, první pusy a líbání…. S tím souvisí svěží dech.

Nepříjemný dech je důsledkem dvou faktorů: ústní hygieny a stavu trávicího ústrojí. Lékaři Ti sdělí, že bys ses v takovém případě měla nejdřív ujistit, že se správně stravuješ (přijímáš vyváženou stravu skládající se z bílkovin, sacharidů, velkého množství ovoce a zeleniny a spoustu tekutin, které udrží tvoje trávicí ústrojí v dobrém stavu) a že si po každém jídle vyčistíš zuby kartáčkem i zubní nití. My ti ale pomůžeme velmi jednoduše.


Tady je pár věcí, které by ti mohly pomoci:

1. Ke žvýkání
Kolem nás existují bylinky bojující s nepříjemným zápachem z úst. Koriandr, máta, estragon, eukalyptus, rozmarýn a kardamon - všechny jsou dobré pro boj s nežádoucím dechem. Bylinky můžeš žvýkat čerstvé nebo si z nich vyluhováním v horké vodě (podobně jako při přípravě čaje) vyrobit ústní vodu. Tyto byliny jsou zároveň vynikajícím zažívacím prostředkem.

2. Dej si trochu aktivní kultury
Ne, nemyslím zajít do cirkusu, ale dát si třeba jogurt. Každodenní pojídání jogurtu snižuje množství sirovodíku způsobujícího zápach v ústech. Podle všeho snižuje i množství bakterií v ústech - u poživačů jogurtu došlo v rámci studie zároveň ke snížení množství zubního plaku. Ujisti se ale, že si koupíš jogurt s aktivními kulturami -ne oslazené varianty.

3. Křupavé potraviny
Jablka, mrkev, celer - pokud jde o nepříjemný dech, je tvým přítelem v podstatě jakékoli ovoce nebo zelenina bohatá na vlákninu. Požívání potravin, které zvyšují tvorbu slin, udržuje ústa vlhká, a vypláchnutá. V zubech ti také mohou uvíznout zbytky sacharidů a bílkovin - i zdravých potravin jako jsou celozrnné cereálie nebo kuřecí prsíčka. Takže zakonči jídlo třeba jablkem Granny Smith abys sis vyčistila ústa.

4. Maskovací techniky
Žvýkačka bez cukru by neměla nahradit čištění zubů po jídle, ale může ti osvěžit dech (překrýt zápach) v nouzovém případě. Žvýkání je dalším způsobem, jak zvýšit tvorbu slin oplachujících baktérie. Zápach mohou zamaskovat i větrové bonbóny, ale jen na krátkou dobu - a vyber si pastilky bez cukru. Cukr vytváří plak a o bonbón, který způsobuje nevábný dech, nikdo nestojí.

5. Spousta vitamínu C
Pokud jíš bobulové plody, citrusové plody, melouny a další potraviny bohaté na vitamín C, vytváříš prostředí nepříznivé pro růst bakterií. Strava bohatá na vitamín C je důležitá také pro prevenci paradentózy a zánětu dásní, což jsou jedny z hlavních příčin nepříjemného dechu.
 


Komentáře

1 Veli Veli | E-mail | Web | 18. listopadu 2009 v 0:01 | Reagovat

Ahoj prebieha u mňa Súťaž o Naj Blog tak príď prihlás sa a vyhraj super ceny=)Oslovila som ťa preto, lebo máš pekný Blog tak neváhaj a prihlás sa=)
Tvoja Veli♥

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama